Κυριακή, 1 Φεβρουαρίου 2009

Living... in the city

Δεν είμαι παιδί της πόλης, ποτέ δεν θα γίνω παιδί της πόλης. Είμαι μια τυπική περίπτωση κατοίκου μιας μεγαλούπολης αναζητώντας το κάτι παραπάνω, το κάτι καλύτερο. Η ίδια η πόλη δεν σε αφήνει να την αγαπήσεις. Είναι αυτοκαταστροφική, έχει όλες τις προϋποθέσεις να είναι μια πανέμορφη κυρία, αλλά αυτή βγάζει τα κομψά φορέματα της, για να φορέσει κάτι πρόχειρο, ευτελές. Την αναγκάζουν βασικά να πράξει έτσι εκείνοι που την εξουσιάζουν, την βλέπουν σαν μια πόρνη που θα τους βγάλει γρήγορα και εύκολα χρήματα και όχι σαν μια κυρία όπου με το ταμπεραμέντο της θα τους δώσει αγαθά που θα ικανοποιήσουν την ψυχή τους.
Δυστυχώς η Αθήνα έχει φτάσει σε σημείο τραγικό και ούτε μια κίνηση δεν γίνεται για να βελτιωθεί η κατάσταση. Στοιβαγμένος ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας, μη έχοντας αλλού να πάει (το σχέδιο για μεγάλες περιφερειακές πόλεις βυθίστηκε με το Σάμινα..), μια πόλη που θα έπρεπε να φιλόξενούσε max 800.000 άτομα. Αντ'αυτού φιλοξένει 2 εκατομμύρια αυτοκίνητα, σε δρόμους σχεδιασμένους για κάρα. Η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο ειναι απο τις χαμηλότερες τις Ευρώπης.
Γνωρίζοντας αυτά τα προβλήματα, μιας και υπάρχουν τις τελευταίες δεκαετίες, θα περίμενες μια λύση, μια σοβαρή προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος. Αντ'αυτού βλέπεις όλους αυτούς τους υπέυθυνους αντιμετώπισης των προβλημάτων, να αδιαφορούν, να πράττουν για το δικό τους συμφέρον. Μόλις κάποια έκταση γης απελευθερωθεί, αντί να δημιουργήσουν κάτι καλό για τους πολίτες, τρέχουν να κατασκευάσουν κάτι προσοδοφόρο για αυτούς.
Τα παραδείγματα είναι πολλά. το παρκάκι της πατησίων, το αλσος Παγκρατίου, το οικοπεδο στην Αλεξάνδρας & κηφισίας που αντί να γίνει πάρκο, έγινε πολυκατοικία.. Δυστυχώς εκείνοι που είναι υπέυθυνοι για την κατάσταση, δεν ειναι άξιοι της εμπιστοσύνης, θα πρέπει όλοι μας σιγά σιγά να παραμερίσουμε τα δικά μας προβλήματα, να νοιαστούμε για το γενικότερο σύνολο και σιγά σιγά θα μας οφελήσει και εμάς σημαντικά.. Ίδωμεν.

ΥΓ. Ευτυχώς πέρα απο εμάς που απλώς γκρινιάζουμε, υπάρχουν και άνθρωποι που πραγματικά νοιάζονται για την πόλη που κατοικούν. Οι Greek guerilla gardeners βρίσκουν ξεχασμένα οικόπεδα, διάσπαρτα στην πόλη και τα μεταμορφώνουν σε πανέμορφους κήπους!

Δεν υπάρχουν σχόλια: