Πέμπτη, 1 Ιανουαρίου 2009

ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

Εάν θα έπρεπε να δημιουργήσουμε μια λίστα top5 διαφόρων θεμάτων, με σκοπό να την χρησιμοποιήσουμε σε μια επερχόμενη συνέχεια του high fidelity, τότε θα προσπαθούσα να δημιουργήσω μια μουσική σαλάτα, ένα πάντρεμα λογοτεχνικών βιβλίων και μουσικών δίσκων, ένα τέλειο συνοικέσιο.
Αγαπημένη μου ασχολία στο ελεύθερο μου χρόνο είναι η ανάγωση εφημεριδών, περιοδικών, βιβλίων, να τα συνδυάζω με ταιριαστές μελωδίες και να δημιουργώ για αυτά ένα μουσικό περιτίλυγμα. Η συνήθεια αυτή απαντάται ιδίως στα μυθιστορήματα, τα οποία έχουν από μόνα τους μια ατμόσφαιρα, μια ψυχολογική ένταση συν τον χρωματισμό των τοπίων και των καταστάσεων που δημιοργεί η νοσηρή φαντασία του καθενός μας. Σου δίνεται έτσι η ευκαιρία να τα συνοδεύσεις με μια οικεία για αυτά μελωδία.
Ιδού μερικά παραδείγματα:

Τζων Φόουλς ¨Ο Μάγος¨ - Μ. Χατζηδάκις ¨Τζοκόντα¨
Το μυθιστόρημα ο μάγος διαδραματίζεται σε ένα ελληνικό νησί της δεκαετίας του ’50. Παρθένο ακόμη,προτού το κατασπαράξει η τουριστική ανάπτυξη, γεμάτο με τον αρχέγονο μυστικισμό της ελληνικής φύσης, με το συναίσθημα της γλυκιάς μελαγχολίας κ της ψυχικής υπέρβασης από οτιδήποτε άυλο να σε κατατρώει. Κάπως έτσι θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την Τζοκόντα του Χατζηδάκι. Μελωδίες που νιώθεις ότι παίζουν με το υποσυνείδητο σου,με το σημειο όπου βρίσκονται οι πιο γλυκιές αναμνήσεις από τις παλαιότερες ζωές σου. Μια γλυκιά αλμύρα συνοδεύει την κάθε νότα και μια αίσθηση απόδρασης προς το αρχιπέλαγος σε κυριεύει.

Α. Καμύ ¨Ο Ξένος¨ - Radiohead “OK computer”
Η απάθεια προς οποιοδήποτε συναίσθημα σε όλο το μεγαλείο. Η παράνοια είναι η δεύτερη φύση του συγκεκριμένου βιβλίου, σε ήρεμη μορφή όμως, έρχεται σιγα σιγά και ολοκληρωτικά τελειώνει τον σκοπό της. Κάπως έτσι ξετυλίγεται και το ok computer, σκληρό απαισιόδοξο, ακόμη και κάτω από τον καυτό ήλιο του καλοκαιριού και της παραλίας, ψυχραίνει τα πάντα γύρω του.

L. Blisset ¨Ο Εκκλησιαστής¨ - The Prodigy ¨Music for the jilted generation ¨
Ο Εκκλησιαστής, απέναντι στον σκοταδισμό, αντιμέτωπος με σκοτεινές δυνάμεις, δίνει μάχη σε τοπία μουντά γεμάτα λάσπη και πόνο, καλείται να αναζωογονήσει την ανθρωπότητα από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει και με τρόπο επιμονο και μαχητικό το καταφέρνει. Η μαχητικότητα και η ένταση δεν λείπει φυσικά από τον συγκεκριμένο δίσκο των Prodigy, η πρωτοτυπία απέναντι στα μουσικά πρότυπα είναι εμφανέστατη. Σαν τυφώνας σηκώνει την μουσική σκηνή των 90’s και σκέπτονται τι είναι αυτό που τους χτύπησε.

Φ. Νιοστογιέφσκυ ¨Έγκλημα & Τιμωρία¨ - Joy Division ¨Unknown Pleasures¨
Ψυχολογική φόρτιση στο έπακρο, η ηθική συγκρούεται με την ατομική επιβίωση. Καταστάσεις οι οποίες σε ωθούν απέναντι από την σκληρή πραγματικότητα, την οποία την κρατάμε καλά κρυμένη μέσα μας, όμως κατορθώνει να εμφανιστεί δεξιοτεχνικά, κάθε γραμμή ανάγνωσης και η μάχη με τα έσω μας μεγαλώνει. Η μουσική των Joy Division λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. Οι μελωδίες, η χροια της φωνης του Ian Curtis δεν σου αφήνουν πολλά περιθώρια, ένα τεστ με τις αδυναμίες, τις φοβίες σου σε κάθε νότα…

Τομ Ρόμπινς ¨Το άρωμα του ονείρου¨ - Sigur ros ¨Takk¨
Καταστάσεις αρχέγονες, καμία σχέση με τον δυτικό υλισμό, βαθιά πνευματικές, παγανιστικές. Ακόμα και οταν η σκηνή διαδραματίζεται σε αστικό τοπίο, δεν παίζει κανένα ρόλο αυτό, παρά μόνο τα αρχέγονα αισθήματα. Αυτό είναι το άρωμα του ονείρου. Αυτή είναι επίσης η μουσική των sigur ros, ταξιδεύεις με αυτήν σε μέρη μαγικά όπου η ανθρώπινη παρουσία είναι αμελητέα. Πώς να μην είναι έτσι οι μουσικές τους όταν προέρχονται από τα πιο παγανιστικά σημεία του πλανήτη, την Ισλανδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: