Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2012

ill Manors (2012) Film of the week - Soundtrack of the month
Ο Βρετανικός κινηματογράφος συνηθίζεται να είναι ζόρικος καθώς καταπιάνεται με κοινωνικά θέματα που η δική μας όψη δεν έχει συνηθίσει (βλέπε Boy A , fish tank, dead man shoes,  etc) .
H Θατσερική λαίλαπα άφησε πολλά κατάλοιπα , η έννοια της οικογένειας δεν υπάρχει στα κατώτερα εργατικά κοινωνικά στρώματα. Ίσως δημιουργήθηκε και μια ολόκληρη κινηματογραφική σχολή πάνω σε αυτό το θέμα και η προβολή αυτού του τύπου της βρετανικής κοινωνίας έχει υπερισχύσει. 
Το ill manors είναι η πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του Βρετανού ράπερ Plan B . Μια γροθιά στο στομάχι. Ο σκηνοθέτης στην αρχή της ταινίας σε προειδοποιεί για αυτό. Η βολική καρέκλα μας δεν έχει καμία σχέση με τις ζωές των πρωταγωνιστών.
Ένα πλέγμα απο δυστυχισμένες ιστορίες του Ανατολικού Λονδίνου , γύρω απο τις πανέμορφες Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, απο άτομα που δεν του δόθηκε ποτέ η ευκαιρία να ορθοποδήσουν. Μια ολόκληρη γενιά  δίχως δουλειά και όνειρα που καταφεύγουν στα μικροεγκλήματα για να επιζήσουν . 
Ένα αγγλικό La haine. Όταν δεν υπάρχει ελπίδα ο άνθρωπος είναι έτοιμος για το οτιδήποτε καθώς δεν έχει να χάσει τίποτα. Μια καταιγίδα που σιγά σιγά έρχεται προς τα μέρη μας.

Η μουσική της ταινίας είναι το δυνατότερο σημείο της. Βρίσκεται άλλωστε υποψήφια για τα Mercury prizes. Στίχοι αιχμηροί , εμπρηστικοί προς τις ανώτερες τάξεις, εκεί που η διαφθορά είναι όλη μαζεμένη, προς όφελος τους φυσικά. Κάθε τραγούδι και μια πικρή ιστορία για τον κάθε πρωταγωνιστή της ταινίας. Κάθε ιστορία είναι αληθινή, είτε πρόκειται για προσωπικά βιώματα του Plan B , είτε ιστορίες που είχε διαβάσει στις εφημερίδες.

Mια ναρκομανής που εκδίδεται με το ζόρι για ένα βράδυ ώστε να ξεχρεώσει το κινητό που έχασε και άνηκε σε ένα gangster . 

Ο πιτσιρικάς που θέλει να γίνει μέρος της συμμορίας και αναγκάζει να κάνει πράγματα που δεν θα έκανε ποτε, με τον πιο λάθος τρόπο. 
Θα μπορούσες να πεις ότι δεν πρόκειται για ταινία αλλά για συρραφή των videoclips ενός εξαίρετου δίσκου. 

Must see - must listen .

ΥΓ. +1 respect για την επιλογή και εμφάνιση του punk ποιητή John Cooper ClarkeSomething for your playlist

Plan b - i am the narrator


Plan b - Drug dealerΔεν υπάρχουν σχόλια: