Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2017

Einstürzende neubauten live @ Athens 11/2/17

Image may contain: 1 person, night

Οι Einstürzende neubauten είναι κάτι μοναδικό. Αληθινοί καλλιτέχνες. Θα τους χαρακτήριζα πιο πολύ καλλιτέχνες παρά μουσικούς. Ο μουσικός συνήθως ενδιαφέρεται να εκφραστεί μέσα απο γνώριμα μουσικά μονοπάτια. Οι μουσικοί που ασχολούνται με αυτό που αποκαλούμε experimental, προσπαθούν να εξελίξουν τη μουσική σε νέα μονοπάτια. Κι εδώ εμφανίζονται οι Einstürzende neubauten που πηγαίνουν τα πράγματα ακόμη παραπέρα. Μέσα απο τη μουσική τους αμφισβητούν τα πάντα. Αμφισβητούν και παράλληλα προχωρούν παραπέρα. Προχωρούν τις τέχνες ολάκερες παραπέρα. Όλα αυτά δεν μειώνουν τους παραπάνω αναφερόμενους, απλώς οι EN δραστηριοποιούνται σε ένα άλλο διαφορετικό επίπεδο. 

Δίχως να αδικήσω τα υπόλοιπα μέρη των EN, θα ήθελα να σταθώ στον frontman τον Blixa Bargeld. Ηγετική μορφή. Τεράστια μορφή. Ατόφια ιδιοφυΐα, Λίγοι μπορούν να επιβληθούν σε ένα κοινό όπως ο Blixa. Στο χθεσινό "best of" live, τα τραγούδια ήταν απο τη δεύτερη φάση των EN την πιο ήπια (αλλά με δυνατές καταιγίδες) φάση. Χαμηλοί τόνοι και πειραματισμός σε ένα Live στην Αθηναϊκή σκηνή πάει να πει κουβεντολόι ασταμάτητο απο το κοινό. Αλλά ο Blixa δεν επέτρεψε κάτι τέτοιο. Με τον δικό του μοναδικό τρόπο κυρίευσε τους πάντες. Σε σημείο να μην ακούγεται καμία κουβέντα κυριολεκτικά (ιδίως στο silence is sexy οπου η σιγή ήταν απόλυτη). Πρωτοφανείς καταστάσεις. Παρατηρήσεις σε όλους με τον τρόπο του, στους φωτογράφους να τελειώνουν με τις φωτογραφίες, στον κύριο/κυρία με το φλας του κινητού, στον κύριο/κυρία που δεν σταμάταγε να μιλά και να σταματά τον ειρμό του Blixa. Κι όλοι να σέβονται τις διαταγές του χωρίς κανένα παράπονο. Πρωτοφανείς καταστάσεις (δις).  

Ο ψυχισμός του Blixa εμφανίζεται και στη μουσική των EN, ιδιοφυείς συνθέσεις, αναλλοίωτες στο χρόνο, αυστηρός με τον εαυτό του και τους άλλους, ήρεμος, ήρεμος πριν ξεσπάσει η καταιγίδα, η οποία είναι και σφοδρή. Τα ίδια χαρακτηρίζουν τη μουσική των EN. ήρεμη μέχρι να γίνει ο κακός χαμός, μέχρι να πάρει διαταγή ο Alexander Hacke και σαρώσει τα πάντα με τις μπασογραμμές του. Μια συνύπαρξη μελωδιών με πειραματισμών, κλασσικών οργάνων με οτιδήποτε μπορεί να παράγει μελωδία, δηλαδή τα πάντα. Και αυτή η φωνή του Blixa, λόγια δεν υπάρχουν να την περιγράψουν.

Η Setlist:

No automatic alt text available.

Redukt

Δεν υπάρχουν σχόλια: