Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2011

Τα φαινόμενα των καιρών #greekrevolution και η εξήγηση τους μέσα απο τo Dune

"Οι ισχυροί δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να χτίζουν δυνατά κάστρα, πίσω από τους τοίχους των οποίων προσπαθούν να κρύψουν τις αμφιβολίες και τους φόβους τους,"Children of Dune σελ.38


"Η χρηστή διακυβέρνηση δεν εξαρτάται ποτέ απο τους νόμους αλλά απο τα χαρίσματα και τις αρέτες των κυβερνώντων. Οι μηχανισμοί της εξουσίας πειθαρχούν πάντοτε στη θέληση τους. Ως εκ τούτου το σημαντικότερο στοιχείο της διακυβέρνησης είναι η μέθοδος επιλογής ενός ηγέτη." Children of Dune σελ.172

"To φαινόμενο μια μικρή αλλά ισχυρή ομάδα να ασκεί εξουσία πάνω σ'ενα μεγάλο πληθυσμό δεν είναι κάτι καινούριο στο σύμπαν. Η αδελφότητα μας έχει μελετήσει τις συνθήκες κάτω απο τις οποίες ένας τέτοιος πληθυσμός στρέφεται κατά των εξουσιαστών του.

Συνθήκη πρώτη: Όταν ο πληθυσμός καταφέρει να βρει έναν ηγέτη. Αυτή αποτελεί και τη μεγαλύτερη απειλή για τους ισχυρούς, που θα πρέπει να προσέχουν συνεχώς ώστε να κρατούν υπό τον έλεγχο τους τους εν δυνάμει ηγέτες.
Συνθήκη δεύτερη: Όταν ο πληθυσμός συνειδητοποιήσει τα δεσμά του. Γι'αυτό η εξουσία θα πρέπει να τον κρατά τυφλό και πειθήνιο.
Συνθήκη τρίτη: Όταν ο πληθυσμός αρχίσει να διακρίνει μια ελπίδα αποτίναξης των δεσμών του. Συνεπώς η εξουσία θα πρέπει να φροντίζει ώστε ο πληθυσμός να είναι πεπεισμένος πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να συμβεί." Children of Dune σελ.127Τον τελευταίο διάστημα διαβάζουμε άρθρα επί άρθρων, πολιτικές αναλύσεις, απόψεις, επιστολές σεβαστών προσωπικοτήτων, λόγους τρανούς πολιτικών κ.ο.κ.
Όλα αυτά προσπαθούν να μας αποκωδικοποιήσουν τα γεγονότα των ημερών. Μα τα γεγονότα των ημερών δεν είναι πρωτόγνωρα, αναρίθμητες φορές έχουν εμφανιστεί στο παρελθόν και άλλες τόσες θα εμφανιστούν στο μέλλον.
Πιο πολύ απο όλες αυτές τις αναλύσεις με κάλυψαν τα παραπάνω λόγια του Frank Herbert αποτυπωμένα στην εξαιρετική σειρά φανταστικής λογοτεχνίας The Dune. Πληροφορίες για αυτό το τεράστιο έργο εδώ 
Δύσκολο βέβαια να περιγράψει το τι γίνεται ακριβώς,μα πιο πολύ με νοιάζει το τι πρέπει να γίνει. Συλλογική συνείδηση,αξιοκρατία, αποφασιστικότητα και καθαρό μυαλό. Εύκολα γενικόλογα μα δύσκολα υλοποιήσιμα . Θα δούμε..

ΥΓ.Σήμερα 15 Ιουνίου άλλη μια πορεία πνίγηκε στα δακρυγόνα,βουνά απο πέτρες μαζεύτηκαν στις γωνιές του κέντρου, πεδίο μάχης, μα ο κόσμος απτόητος, το βράδυ ήταν στο καθημερινό ραντεβού του στην πλατεία Συντάγματος, πιο δυνατός απο ποτέ, δεν έπαψε να αναζητά λύσεις στα προβλήματά του, γεγονός πρωτόγνορο και θετικότατο. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: