Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2009

Του Φεγγαριού ο μονόλογος


Το Φεγγάρι φάνηκε στον νυχτερινό ουρανό, ολόγιομο καθρέφτιζε στα γαλήνια νερά την αφεντιά του, δίνοντας τους μια απόκοσμη λάμψη, να τα βλέπουν οι θνητές καρδιές και νοσταλγικά να αναπολούν.
Στενάχωρη φαινόταν όμως η κυρά Σελήνη καθώς έκανε τον νυχτερινό της περίπατο στη γειτονιά των αστέρων. Προσπέρασε βαριεστημένα τον Καρκίνο δίχως να τον χαιρετίσει, μα εκείνος παραξενεύτηκε από την στάση της αιώνιας φίλης του. Αίφνης την ρώτησε "Τι έχεις αφέντρα μου και δεν με χαιρετάς, σου έκανα κάτι άθελα μου?"
Και κείνη του απάντησε, "δεν τα'χω με σένα καλέ μου σύντροφε, με την μοίρα μου τα έχω να τριγυρνώ κάθε μέρα απο το ίδιο μονοπάτι. Θέλω να πάω μακρυά, να δω μέρη που το βλέμμα μου δεν τα έχει συναντήσει ξανά, να φωτίσω νέες θάλασσες, να κολυμπήσουν εκεί οι αχτίδες μου και να αναδυθούν απο τα νερά αναγεννημένες.
Έχω ακούσει ιστορίες για πλανήτες χίλιες φορές πιο μεγάλους, με φεγγάρια πάμπολλα, λεύτερα να φωτίζουν όποιο μέρος θέλει η ψυχή τους. Κει θέλω να πάω και κάποια στιγμή να επιστρέψω ξανά αναγεννημένο και απο τον βασιλιά ήλιο ακόμα πιο λαμπρό!
Εδώ όμως με έχει η μοίρα μου αιώνια δεμένο να διαβαίνω κάθε μέρα το ίδιο μονοπάτι. Έχω εσάς όμως τους φίλους μου τα αστέρια που θα μου λείψετε πολύ άμα σας αποχωριστώ. Έχω και αυτά τα πλάσματα τους ανθρώπους που με αγαπούν πολύ, χαζεύουν το πέρασμα μου σαν να μην το έχουν ξαναδεί ποτέ, μισολογώντας ότι τα πιο μικρά πράγματα είναι και τα πιο σπουδαία, κάτι θα ξέρουν τούτοι..."
Αυτά είπε το φεγγάρι στον λατρευτό του φίλο και προχώρησε το ταξίδι του στην γειτονιά των αστεριών.Αφιερωμένο στην πανσέληνο του Ιουνίου, την πιο λαμπρή πανσέληνο τους έτους. Αφιερωμένο σε όλους εκείνους που το μυαλό τους σταματά να λειτουργεί καθώς αντικρίζουν το φεγγάρι να καθρεφτίζεται στα γαλήνια νερά της θάλασσας. Ένας απο τους λόγους που λατρεύω την θάλασσα, ένας απο τους λόγους που με κανουν να ζώ.

Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2009

Μια βόλτα στο ζωολογικό Πάρκο

Κυριακή ημέρα ξεκούρασης από την δύσκολη εβδομάδα. Για αυτή την Κυριακή είχε προγραμματιστεί επίσκεψη στο αττικό ζωολογικό πάρκο. Δεν ήξερα αν ήθελα να πάω ή όχι, η περσινή μου επίσκεψη στον ζωολογικό κήπο του Ρότερνταμ με το εξωπραγματικό του ενυδρείο, μου άφησε ανάμεικτα αισθήματα. Έναν αρχικό ενθουσιασμό για το οπτικό θέαμα, και μια μετέπειτα θλίψη για την χαζοχαρούμενη ανεμελιά μου καθώς τριγυρνούσα ενώ τα ζώα ζούσαν θλιμμένα τον έγκλειστο βίο τους μακρυά από την μητέρα φύση. Τελικά πήρα την απόφαση να πάω, όμορφη παρέα για ένα διαφορετικό απόγευμα.
Τα ζώα ήταν πολλά σε όχι και τόσο μεγάλο χώρο, χωρισμένα σε κατηγορίες, όλα τους πανέμορφα, και ιδιαίτερα αγαπητά. Παραθέτω ορισμένα από τα πιο αγαπημένα μου, με ορισμένες πληροφορίες για αυτά...

Καφέ Αρκούδα: Η καφέ αρκούδα (Ursus arctos) έως τον 15ο αιώνα ζούσε σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η καταστροφή των βιοτόπων της και το κυνήγι της,, είναι οι κύριες αιτίες της σταδιακής εξαφάνισης της από τις περισσότερες χώρες. Σήμερα ζει σε μικρούς, αποκομμένους πληθυσμούς και κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Οι κυριότεροι κίνδυνοι για την αρκούδα είναι:Ο φόνος από τον άνθρωπο,η καταστροφή και υποβάθμιση των βιοτόπων της (αλόγιστη και παράνομη υλοτομία, πυρκαγιές, αλόγιστη διάνοιξη δασικών δρόμων), η απομόνωση των βιοτόπων σε μικρή και μεγάλη κλίμακα (αλόγιστη διάνοιξη δασικών δρόμων και χωρίς σχεδιασμό και έλεγχο τεχνικά έργα όπως φράγματα, μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι) βλέπε Εγνατια οδός.


Ασιατική Τίγρης:
Παλαιότερα ο πληθυσμός της Τίγρης ήταν εξαπλωμένος έως την Ανατολική Τουρκία, σήμερα την συναντάμε μόνο στα κωνοφόρα δάση της Σιβηρίας και στα τροπικά δάση της Νότιας Ασίας. Παρ'ότι το είδος προστατεύεται στις περισσότερες περιοχές, η λαθροθηρία συνεχίζεται, κυρίως για το δέρμα και για χρήση σε παραδοσιακά Κινέζικα σκευάσματα. "Με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου εξαφανίζονται οι τίγρεις της Ινδίας, καθώς μόνον 1.300-1.500 έχουν μείνει ελεύθερες -ούτε καν οι μισές απ' όσες αναμενόταν- όπως ανακοίνωσαν περιβαλλοντολόγοι. Τα αποτελέσματα αυτά ανακοίνωσε σε μία σύσκεψη της WWF ο Valmik Tapar, ιστορικός της φύσης και μελετητής των αιλουροειδών, χαρακτηρίζοντάς την κατάσταση «θλιβερή και απερίγραπτη». Κυριότερος εχθρός: Άνθρωπος.
ΓΚΡΙΖΟΣ ΛΥΚΟΣ: Οι λύκοι κυνηγάνε σε αγέλες όταν πρόκειται για μεγάλα θηράματα όπως ελάφια, ταράνδους και αγριογούρουνα, Οι λύκοι ελέγχουν τον πληθυσμό των θηραμάτων τους κυνηγώντας τα αδύναμα, τα ηλικιωμένα και τα μικρά. Η ελάττωση της φυσικής λείας του λύκου (ελάφι, αγριογούρουνο) λόγω ανθρωπογενών παραγόντων, έχει αναγκάσει το λύκο να στραφεί προς τα κτηνοτροφικά ζώα προκαλώντας την σύγκρουση με τον άνθρωπο. Καθώς το κράτος αργεί να πάρει μέτρα για την προστασία των κτηνοτροφικών κοπαδιών, κάποιοι αγρότες χρησιμοποιούν δηλητηριασμένα δολώματα ή απλά πυροβολούν τους λύκους. Μεγάλα τεχνικά έργα, πού εκτελούνται χωρίς περιβαλλοντικό σχεδιασμό (πχ δρόμοι, φράγματα) καθώς και οι αλλαγές στις χρήσεις γης, έχουν εμποδίσει τις μετακινήσεις των πληθυσμών του λύκου. Επιπλέον δεν υπάρχει κανένα νομικό πλαίσιο για τη διαχείριση και τον έλεγχο του πληθυσμού του το οποίο υπολογίζεται σήμερα στα 200-300 κεφάλια. Επομένως το είδος απειλείται σοβαρά στην Ελλάδα.ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΜΑΚΑΟ: Ζει σε τροπικά δάση σε υψόμετρο άνω των 600μ στις περιοχές Μεξικό, Β.Δ. Βενεζουέλα, Κολομβία, Βολιβία, Περού. . Πρόκειται για σοβαρά απειλούμενο είδος, σπάνιο έως υπό εξαφάνιση σε κάποιες περιοχές, εξαιτίας του εμπορίου των κατοικίδιων ζώων και της καταστροφής του φυσικού του περιβάλλοντος.Δυστυχώς αυτό είναι το γένος μας, φονιάδες για χόμπι, για μοντελισμό, για επίδειξη δύναμης. Νομίζω πως δεν υπάρχει κάποιο άλλο ζώο που να σκοτώνει για άλλο λόγο πέρα απο την στοιχειώδη τροφή του. Αυτή είναι τελικά η πολυδιαφημιζόμενη ανθρώπινη φύση? Η θεωρία των φράκταλς (ένας μικρόκοσμος απο κύτταρα δημιουργεί έναν οργανισμό, σύνολο οργανισμών ένα οικοσύστημα, σύνολο πλανητών ένα ηλιακό σύστημα και πάει μακρυά η βαλίτσα...) μας τοποθετεί στην κατηγορία των επιθετικών καρκινωμάτων, εκείνων που δεν σταματούν να τρέφονται εις βάρος του άλλου. Ένα καρκίνωμα είμαι και εγώ ο ίδιος αυτή την στιγμή, με τις νέες μας οικιακές συσκευές (laptop,i-pod, dslr, wii, gps, κ.ο.κ.) χρειαζόμαστε περισσότερη ενέργεια, και μεγαλύτερη καταστροφή προς αναζήτηση αυτής της ενέργειας.

O δυτικός τρόπος ζωής της αδιάκοπης κατανάλωσης οδηγεί σε ένα τεράστιο αδιέξοδο και το κακό είναι ότι γίνονται επίμονες προσπάθειες ενσωμάτωσης στον συγκεκριμένο τρόπο ζωής και των λοιπών απλών ανθρώπων του πλανήτη. Ο Γκάντι πολύ σωστά είχε πει ότι "τρέμετε την στιγμή που οι Ινδοί θα αποκτήσουν τις καταναλωτικές συνήθεις των Δυτικών. Οι Ινδοί εκείνοι οι οποίοι ζούσαν σε ζηλευτή αρμονία με το περιβάλλον, σιγά σιγά "εκπολιτίζονται" καταστρέφοντας το ίδιο τους το σπίτι. Για τον λόγο αυτό έχω σαν αρχή όσο απάνθρωπο και αν ακούγεται, να μην δίνω ποτέ λεφτά σε φιλανθρωπικές οργανώσεις. Μονάχα σε φιλοζωικές, αν και θα μπορούσα να δρούσα πολύ πιο ενεργά. Το καλοκαίρι που λογικά δεν θα κανονίσω διακοπές, θα μπορούσα να πάω στην Αλόννησσο για εθελοντική εργασία στην Mom. Σκέψεις που θα σβήσουν καθώς θα κλείσω τον υπολογιστή μου..

Δεν νομίζω να ξαναπάω σε ζωολογικό κήπο, για τσίρκο με ζώα ούτε καν για συζήτηση. Δεν ξέρω αν τελικά κάνουν καλό στα ζώα τα ζωολογικά πάρκα. Η εμπορική εκμετάλλευση είναι εμφανέστατη και δεκτή μέχρι έναν βαθμο (η έλλειψη κάδων ανακύκλωσης εντός του πάρκου εμένα μου λέει πολλά... ). Η απάντηση ότι βοηθούν στην αναπαραγωγική διαδικασία των ειδών προς εξαφάνιση είναι σεβαστή μεν ελεγχόμενη για την εγκυρότητα της δε. Θα τα προτιμούσα πάντως σε μια τεράστια σαβάνα και ας τα έβλεπα μονάχα απο την μικρή μου οθόνη. Τουλάχιστον θα τα έβλεπα χαρούμενα...Κλείνω με μια αισιόδοξη νότα, τα αγαπημένα μου φλαμίνγκο και με μια παλαιότερη ανάρτηση μου. Καλό μήνα σε όλα τα ζωάκια.