Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

100 Surrealist Films to watch....And A Few More

Ο Σουρεαλισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι του κινηματογράφου. Παρέα μεσουράνησαν τα χρόνια του μεσοπολέμου, τότε που η απουσία διαλόγων στις ταινίες βοηθούσε να δοθεί μια πιο εικαστική χροιά πάνω σε μια ταινία, πέρα απο τα κλασσικά θεατρικά μοτίβα πλοκής.
Πάμπολλες σουρεαλιστικές ταινίες δημιουργήθηκαν έκτοτε. Μεγάλη απήχηση βρήκαν τις δεκαετίες του '20 και το μεσοδιάστημα των δεκαετιών 60' & 70' τότε που η κοινωνία δεν φοβόταν μαζικά να δεχθεί το νέο το διαφορετικό. Έκτοτε ο σουρεαλισμός συνυπάρχει στον κινηματογράφο, συνεχίζοντας το σπουδαίο του έργο στο παρασκήνιο.
Ένας καλός άνθρωπος στο Imdb συγκέντρωσε σε μια λίστα τις 100+ σουρεαλιστικές ταινίες που έχει δει και τις μοιράστηκε μαζί μας, παρακινημένος απο το ρητό Love is to Share. Πολλές ταινίες μικρού μήκους απο τις αρχές του κινηματογράφου και καθώς τα χρόνια περνούν, η λίστα μεγαλώνει με σημαντικές ταινίες του σουρεαλισμού, όπου οι περισσότερες βρήκαν και ευρεία αποδοχή απο το κοινό.
Π, Mullholand drive, Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού, Στο μυαλό του Τζον Μάλκοβιτς, οι ιππότες της Ελεεινής τραπέζης, Spirited away, Waking Life (must see!) ,Stalker, Eraserhead, Brazil, Delicatessen, Synecdoche και πολλές άλλες συμπεριλαμβάνονται στη λίστα

 100 Surrealist Films That I Have Watched....And A Few More . 


Όπως θα παρατηρήσετε στη λίστα, στο Νο 123 βρίσκεται και ο Κυνόδοντας του Λάνθιμου!
Αρκετές απο αυτές τις έχω δει, σημείωσα και ορισμένες ακόμη που μου κίνησαν την περιέργεια να δω.
Θα συμπληρώσω παρακάτω ορισμένες ταινίες που θα έπρεπε να υπάρχουν στη λίστα

  • Ολόκληρη (σχεδόν) η φιλμογραφία του Tim burton 

 Pierrot Le Fou & Alphaville 
Ο μαγευτικός κόσμος του Godard. Ζηλευτός μέχρι τελευταίας σταγόνας

La Bete (1975) 

Η αρραβωνιαστικιά ένος πλούσιο Γάλλου Ευγενή δέχεται να μείνει στον πύργο της οικογένειας του αρραβωνιαστικού, αλλά κάτι υπάρχει στον κήπο που παραμονεύει.
Πριν μερικά χρόνια το είχε δειξει το θερινό VΟΧ, γέλιο μέχρι δακρύων .




Bothersome Man (2006) 


 O Andreas βρίσκεται ξαφνικά σε μια πόλη όπου όλοι δείχνουν να τον γνωρίζουν, έχοντας σπίτι, δουλειά, φίλους. Όλα δείχνουν στην πόλη εκείνη να λειτουργούν άψογα. Μα μια ψυχρότητα υπάρχει πίσω απο αυτή την τελειότητα των πραγμάτων. Βραβείο Acid στο φεστιβάλ Κανών.




Taxidermia (2006)

Σουρεαλισμός σε σημείο αδίας απο την Ουγγαρία και μουσική απο τον Amon Tobin ! Θα το αγαπήσεις ή θα το μισήσεις θανάσιμα.

Καλή προβολή ! 




Δεν υπάρχουν σχόλια: