Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Πρακτικά Μαθήματα Ψυχανάλυσης


Πολλές φορές τίθεται το ερώτημα εάν ο Χ είναι εσωστρεφής ή εξωστρεφής. ΛΑΘΟΣ ερώτηση. Κουτή, απλοϊκή, ανόητη, που δεν ταιριάζει στην ινελεκτουελ πνευματική μας κάστα. Βασικό και κυριότερο δεν υπάρχει το απόλυτο στην φύση, όπως δεν υπάρχει το λευκό και το μαύρο σε αυτήν. Οι Κινέζοι το έχουν αναπτύξει πολύ καλά το θέμα. Επίσης στον κόσμο που ζούμε επικρατεί η δυιστική ταξινόμηση των πραγμάτων. Άσπρο - Μαύρο, ΠΑΟ - ΟΣΦΠ, Emo - trendy, ION - Lacta κοκ. Μέγα λάθος. Η έμφυτη βαρεμάρα του εγκεφάλου μας για περαιτέρω εργασία και ανάλυση δημιουργεί αυτό το αποτέλεσμα. Δεν νοείται να είναι ένα άνθρωπος ή εσωστρεφής ή εξωστρεφής. Όλοι έχουμε τις φάσεις εσωστρέφειας και το αντίθετο, έχουμε και τους ανάδρομους να μας τυρρανούν.
Όλα αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά και χιλιοειπωμένα. Θα ήθελα να σας παρουσιάσω μερικά νέα μοντέλα ψυχανάλυσης όσον αφορά το θέμα της εσωστρέφειας.
Η Εξωεσωστρέφεια: Σαν να λέμε Disco -House. Η εξωεσωστρέφεια είναι η ανάγκη ενός ανθρώπου να ανοιχτεί να απελευθερωθεί να απεγκλωβιστεί απο τα δεσμά του και παράλληλα να μείνει μοναχός, εκει έξω στον τόπο της ατέρμονης συναλλαγής συναισθημάτων.
Η εσωεξωστρέφεια: Σαν να λέμε Dub-Tech. Η ανάγκη ενός ανθρώπου να κλειστεί στον εαυτό του στο ασφαλές του σπίτι και από εκεί να εξαπολύει τα κοινωνικά του βέλη είτε από το pc του είτε και χειροκίνητα προς τους γύρω γείτονες του. Τελευταία είναι ιδιαίτερα της μόδας αυτο, όπως και η dub-tech στα underground clubs του Λονδίνου.
Η Εξωστρέφεια snipper: Σαν να λέμε Φιλαρμονική της Βιέννης με σόλο κλαρίνο από τον Μάγκα. Η συγκεκριμένη ψυχική διαδικασία είναι λεπτή ντελικάτη. Κατά κύριον λόγο είσαι ένα εσωστρεφές άτομο. Συγκεντρώνεις όμως σιγά σιγά στοιχεία προς τους στόχους της εξωστρέφειας σου, τους αναλύεις, τους ζυγίζεις και εαν πληρούν τις προϋποθέσεις σου τους εξ απολύεις το φαρμακερό σου εξωστρεφές δηλητήριο.

Πάω να συνεχίσω τα μαθήματα ψυχανάλυσης μέσω τηλεοπτικής προβολής του The Pervert's Guide to cinema by Slavoj Zizek

Δεν υπάρχουν σχόλια: